Zandfilter Intex

Weergegeven:
Sorteren op:

Glas filter media Intex 25 kg

Met dit glas filter media kunt u uw filter van uw zwembad verversen, zo zorgt u voor een goed onderh..

€24.00 Excl. BTW: €19.83

Zandfilter Intex 4 m³/h

Bij Intex zwembaden is het steeds aan te raden een zandfilter te gebruiken voor een nog betere water..

€198.00 Excl. BTW: €163.64

Zandfilter Intex 6 m³/h

Bij Intex zwembaden is het steeds aan te raden een zandfilter te gebruiken voor een nog betere water..

€233.00 Excl. BTW: €192.56

Zandfilter Intex 8 m³/h

Bij Intex zwembaden is het steeds aan te raden een zandfilter te gebruiken voor een nog betere water..

€264.00 Excl. BTW: €218.18

Zandfilter Intex 9,2 m³/h

Bij Intex zwembaden is het steeds aan te raden een zandfilter te gebruiken voor een nog betere water..

€284.00 Excl. BTW: €234.71

Zandfilter Intex

Een zandfilter?
Een zandfilter is één van de belangrijkste onderdelen van je zwembad. Haren, bladeren, insecten en andere viezigheden worden door de zwembad zandfilter uit het zwembadwater gefilterd. Een zandfilter moet op maat van je zwembad gekozen worden. Bij het hoofdstuk ‘Kies een filter op maat van je zwembad’ vind je hier meer informatie over.
Op deze pagina vind je de zandfilters die bij Intex zwembaden gebruikt worden.

Wat doe je in de zandfilter?
Bij de levering van de zandfilter wordt ook steeds vermeld wat er aangeraden wordt om in de zandfilter te doen. Je kan zand, glas filter media of Silex in de zandfilter doen. Bij het zand en silex zijn ook nog eens verschillende groottes. Om te bepalen wat en hoeveel je in de zandfilter moet toevoegen, bekijk je best op de papieren van de zandfilter. Soms is er de keuze uit glas of zand, dan mag je uiteraard kiezen.


De verschillende standen van een zwembad zandfilter
Op een zandfilter staat steeds een 6-wegkraan. 6-wegkraan, omdat er zes verschillende standen, werkingen met de zandfilter mogelijk zijn. 
Onthoud zeer goed: Als je verwisseld van stand moet je steeds de pomp uitschakelen!
Indien je dit niet doen, zou je pomp stuk kunnen geraken.

1. Filter: Het filteren van het zwembadwater. Het water gaan via de pomp naar de zandfilter. Het propere, gefilterde zwembadwater gaat daarna weer uit de zandfilter richting het zwembad.
2. Waste (legen): Hiermee laat je al het water uit het zwembad weglopen. Dit is enkel nodig wanneer het zwembad heel erg vuil is en een grondige wasbeurt nodig heeft.
3. Backwash: ‘terugspoelen van het water’. Dit is om de zandfilter te reinigen. Het water gaat in de omgekeerde richting naar buiten (in de riool of een andere plaats).
Om te backwashen moet je eerst de pomp uit schakelen! Daarna zet je eerst de 6-wegkraan op backwash en schakel je de pomp aan. Het water loop nu in de tegenovergestelde richting. Het backwashen duurt 1 tot 3 minuten. Als je door het kijkglas van de zandfilter kijkt en het water is terug helder is het voldoende.
4. Rinse (naspoelen): De zeswegkraan moet je op deze stand plaatsen vlak na het backwashen. Dit doe je 30 seconden. Op de Rinse stand gaat het water van boven naar beneden terwijl het water wordt afgevoerd naar de riolering. Zo komt alle zand terug op zijn plaats.
5. Circuleren: Deze stand is om bepaalde producten zo snel mogelijk te mengen met het zwembadwater. Het water wordt aangetrokken door de pomp, maar gaat niet door de zandfilter heen.
6. Closed: Nu zijn alle uitgangen dicht. Je pomp moet je nu zo snel mogelijk uitzetten, want de druk bouwt razendsnel op. De closed-stand wordt vooral gebruikt als er aan de zandfilter wordt gewerkt.

Kortom, de 6-wegkraan staat meestal op de stand ‘filter’.

Hoelang moet je het zwembadwater filteren?
Hoe meer je water wordt gefilterd, hoe beter je waterkwaliteit. Dit is zeer duidelijk.
Maar hoelang moet je filter draaien?
Wel:
De buitentemperatuur bedraagt minder dan 20°C, laat de filter 12 uur draaien.
De buitentemperatuur bedraagt meer dan 20°C, laat de filter 24 uur draaien.
Tip: Stel de werkingstijd van de filter in met een klok. Zo kan je ervoor kiezen om de filter ’s nachts te laten draaien.

Onderhouden van een filter
Onderhouden van een patroonfilter
Hoe netter de filter, hoe beter het water gefilterd kan worden.
Het is aangeraden om een filter cartridge regelmatig te reinigen met een reiniger voor filter patronen. Met de sproeikop reiniger kan je al heel veel vuil uit de filter verwijderen.
Uiteraard kan je het patroon niet blijven uitspoelen en is het aangewezen om de filter regelmatig te vervangen.
Hoeveel keer je de filter moet reinigen en vervangen is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals hoeveel keer wordt er gezwommen, staat er een boom in de omgeving, hoe is het water onderhouden, … Het mag uiteraard niet zijn dat de filter er helemaal groen of bruin uitziet. Dan heeft de filter weinig effect op de reiniging van het water.
Onderhouden van een zandfilter
Bij een zandfilter moet je zeker om de drie weken een backwash uitvoeren (minimum om de drie weken, dit mag ook zeker meer)  en na 5 jaar moet je het zand uit de filter vervangen worden door nieuw zand.
Als de zandfilter een hele tijd niet heeft gecirculeerd zal het zand gaan samen klitten en ga je het zand natuurlijk ook moeten gaan vernieuwen.
Naast het backwashen en vernieuwen van zand moet je ook superflock plus in je skimmer leggen. Superflock plus is een vlokkenmiddel in de vorm van een kaars dat bij zandfilters gebruikt wordt voor effectieve preventie en verwijdering van troebelheid in het water. Door de gepatenteerde formule lost superflock plus langzaam op, waardoor er een langdurige werking ontstaat. Gebruik superflock wekelijks voor een optimaal resultaat.

Kies een filter op maat van je zwembad
Om te weten welke filtercapaciteit je nodig hebt om jouw zwembad te filteren moet je een kleine berekening maken. Met de nadruk op ‘kleine’, want dit neemt niet veel tijd in beslag.  Je moet de hoeveelheid water delen door 4. Zo wordt het zwembad in vier uur tijd volledig gefilterd.
Berekening:
* Vierkant of rechthoekig zwembad:
Lengte x breedte x hoogte
bv.: Lengte 8 m x breedte 4 m x hoogte 1,45 m = 46,40 liter water = 46,40 m³
46,40 : 4 = 11,60
Voor het gegeven voorbeeld zou je dus een filterpomp met een debiet van minimum 11,60 m³/uur.
* Rond zwembad:
Straal x straal x pi x hoogte
(De straal is de helft van de diameter bv. diameter is 6, dan is de straal 3.)
bv.: straal 3 m x straal 3 m x pi 3,14 x hoogte 1,50 m = 42,39 liter water = 42,39 m³
42,39 : 4 = 10,60
Voor het gegeven voorbeeld zou je dus een filterpomp met een debiet van minimum 10,60 m³/uur.

Soorten filters
Om je zwembad te filteren kan je gebruik maken van twee soorten filters,
een patroonfilter en een zandfilter.
Patroonfilter:
Een patroonfilter is eenvoudig te plaatsen en neemt niet veel plaats in. Een patroonfilter wordt ook wel cartridge filter genoemd en werkt met een filterpatroon. Het zwembadwater gaat door het filterpatroon en zo wordt het water gefilterd. Een filterpatroon is makkelijk vervangbaar en is laag in prijs. Bij de aankoop van een patroonfilter zitten alle toebehoren die nodig zijn, zoals waterslangen, bij de filter in één pakket.
Zandfilter
Een zandfilter heeft een betere filterende eigenschap en is voordeliger dan een patroonfilter, maar is wel een grotere investering.
Bij een zandfilter gaat het zwembadwater langs boven in de zandfilter en zakt via het zand naar beneden. Doordat het water zich langs en tussen het zand naar beneden laat zakken, blijft er vuil uit het water achter bij het zand. Zo wordt het water gefilterd.
Omdat het water zich via het zand naar beneden laat dalen, blijft er na een tijdje veel vuil achter in het zand. Om het zand dus te reinigen moet je een backwash (spoelen) uitvoeren.
Door een backwash uit te voeren (om de drie weken), wordt het vuile water in de omgekeerde vorm door de gepompt en gaat het water naar de riool of naar een andere afvoer.
Na 5 jaar moet je het filterzand vervangen door nieuw zand.
Als de zandfilter een hele tijd niet heeft gecirculeerd zal het zand gaan samen klitten en ga je het zand natuurlijk ook moeten gaan vernieuwen.
Op de zandfilter staat steeds aangegeven hoeveel en welk zand er in de zandfilter moet gebruikt worden.